Quantcast
Channel: dSeneste » TV og video
Viewing all articles
Browse latest Browse all 20

Vil YouTube-generationen købe en tv-pakke, når de flytter hjemmefra?

$
0
0

Bob's television dreamI lørdags inviterede Jon Stewart fra Comedy Central og Bill O’Reilly fra Fox News til The Rumble 2012, en semiseriøs debat om det forestående præsidentvalg i USA. Det foregik på George Washington University og på nettet – ikke på tv. Man kunne registere sig på forhånd og for 5 dollar streame den 1,5 time lange debat live. Siden kunne man for samme beløb downloade debatten.

Teknikken drillede på grund af overbelastning – et problem tv ikke har – men arrangementet var et eksempel på en ny slags tv. Man behøver ikke en broadcaster, blot et produktionshold. Man kan sende live og tilbyde download.

Digitaliseringen og nettet har ændret forholdene radikalt for en rækker brancher, og nu, hvor båndbredden er ved at være bred nok, står tv for tur. Det vrimler med eksperimenter, der vil udfordre den gammeldags model med broadcastere, sendeplaner og irriterende begrænsninger. Nu kan alle være med, og der kræves ingen sendetilladelser.

Det er ikke helt nyt. Her i landet fik vi tilbage i 2008 jyskebank.tv, nykredit.tv og Carlsbergs fodboldkanal, partofthegame.tv, som ikke var særlig god og siden flyttede til YouTube og ikke er opdateret i to år.

De nye kanaler suppleres med et stort udbud af film og serier, Sådan lejer du film online – 9 steder du kan streame video, og der er meget mere på vej.

Nicherne bliver smallere

Googles videotjeneste YouTube har introduceret kanaler med forskellige emner som mad, wellness, sport, nyheder, animation og meget andet, som skal tiltrække mere professionelt indhold og gøre tjenesten mere tv-agtig. Der er gamle kendinge som BBC, BBC Worldwide expands partnership with YouTube, og der er nye aktører, som prøver sig frem: How to Build “Entertainment Tonight” for YouTube: Young Hollywood Learns on the Job.

YouTubes kanaler henvender sig til meget smalle nicher, noget traditionelt tv har svært ved, omend det forsøges: Dansk tv-satsning vil sende julemusik 24 timer i døgnet. TV 2 har netop annonceret en ny kanal: TV 2 præsenterer TV 2 FRI, som “Danmarks første fritids- og friluftskanal med fokus på have, hobby, mad, gør-det-selv, bolig, vejr og meget mere til seernes nære liv”. Det er nok en smal niche for traditionelt tv, men alt for bredt på YouTube, hvor hver af disse emner har sin egen kanal uden sendeplaner, og hvor man kan abonnere og få besked, når der er nye programmer. Langt mere brugervenligt og tilpasset individuelle behov.

De 4 skærme

Google går også efter den traditionelle tv-skærm med Google TV. Det kræver en boks eller et tv, der er forberedt, men så kan man ud over YouTube leje film og serier via Google Play, hvor man – hvis man har en telefon eller tablet med Android – i forvejen køber apps. Kanalerne på Google TV er også apps, og man har adgang til dem fra alle sine apparater. Denne løsning er endnu ikke tilgængelig i Danmark.

Så er der Apple TV, der som Google TV er en boks. Den giver adgang til Apples iTunes, YouTube og meget andet.

Hjemmets fire skærme; tv, tablet, computer og telefon, er alle knyttet til samme tjenester, Google Play eller iTunes, og de har alle adgang til samme indhold, som ikke bare er traditionelt tv og film men også musik og e-bøger.

Med disse løsninger er tanken om en sendeplan absurd, og det er de traditionelle broadcastere selvfølgelig klar over. Stort set alt, hvad DR sender, kan ses på dr.dk. Magasinprogrammerne på TV 2 News ligger også på nettet, og mon ikke begge kanaler, som BBC, vil samarbejde med Google og Apple.

Fremover gælder det om at være på alle skærme, ikke bare tv-skærmen, og stille programmerne til rådighed, når seerne ønsker det.

Kampen om opmærksomhed

Den store udfordring bliver at skille sig ud i mængden. De store tv-kanaler, DR 1 og TV 2, har i de senere år mistet seere til deres egne nichekanaler og til konkurrenterne. Denne konkurrence bliver større – meget større, og de traditionelle måder at markedsføre på rækker næppe. Nu skal man have mere direkte kontakt med publikum og få dem til at sprede interessen.

På YouTube har hver uge sin virale succes. Man opdager videoer gennem sit netværk på Facebook, Google+ og Twitter, og man siger det videre. Sådan har det været med reklamefilm i årevis. Grundlaget for den virale effekt er at have et godt netværk, der kan begynde spredningen, og det er tv-stationer gode til, når det gælder direkte udsendelser og især game shows. Læs Johan Winbladhs gennemgang i seks dele om erfaringerne med cross media for TV 2’s Voice: Case: Vision og kickoff på et innovativt crossmedia projekt (Voice del 1).

På samme måde skal der skabes interesser for andre programtyper, og selve udsendelserne vil kun være en del af konceptet, hvor den store opgave er at opbygge netværk og skabe relationer.

Den lange hale

Den virale effekt er som regel kortvarig, og der er mindre fokus på den lange hale, som kan give endnu mere. På traditionelt tv bliver en udsendelse om beskæring af roser vist en eller to gange, men på nettet kan den leve i årevis og give visninger hver gang, det er sæson for beskæring. Det gælder mange typer indhold, og det har tv-stationer og andre medier ikke haft så meget fokus på. Blomsterbeskæring, opskrifter på kartoffelsalat og et utal af andre ting ændrer sig ikke meget fra år til år, og man behøver ikke at producere nyt indhold hver gang, hvis man producerer med den lange hale i tankerne eller klipper udsendelserne til nettet.

På traditionelt tv vil en haveudsendelse på 30 minutter handle om mere end rosenbeskæring, men på nettet kan den klippes i mindre bidder, der er fokuserede og besvarer et konkret spørgsmål i stedet for at underholde i en halv time. Den slags småfilm er der masser af på nettet, men de er sjældent fra traditionelle tv-stationer, der producerer til tv-skærmen og måske lægger udsendelserne på nettet men ikke i et format, der passer til nettet.

Cord cutters

Monopolet på tv blev brudt for 30 år siden, og nu bliver det brudt igen, hvor sendetilladelser forsvinder. Desuden forsvinder tv-skærmen, for der er tv på alle skærme – tv er en app, ikke et apparat. Om få år vil vi vise børnene gamle tv-programmer, som de vil stirre måbende på; skulle man virkelig tænde på et bestemt tidspunkt for at se en udsendelse? Nej da, man kunne optage den, hvis man huskede det.

Det ser i øjeblikket temmelig kaotisk ud med et utal af streaming-tjenester, nichekanaler, og nye, store spillere som Google og Apple. Vi ser endnu ikke den store bevægelse af cord cutters, der opsiger tv-pakkerne, men som med aviser, der ikke kan tiltrække nye abonnenter, bliver det nok svært for tv-udbydere at lokke de unge til at købe tv på den gammeldags måde, når de flytter hjemmefra og selv skal betale.

Illustration: Robert Couse-Baker.

Dette indlæg er fra dSeneste.dk.

Write a quick comment


Viewing all articles
Browse latest Browse all 20

Latest Images

Trending Articles





Latest Images